8 Mayıs 2012 Salı

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ



OLTU KİLİSESİ-ERZURUM
       Tarihi eserler bir milletin kimliği olduğu kadar bazen de bir devrin şahididir.Bu şahitlerden biriside Oltuluların “Kırk Yıllık Kara Günler” dediği Rus istilası sırasında yani büyüklerimiz 93 harbi dedikleri ve Rusya'ya savaş tazminatı olarak verilen (1878- 1914) Oltu’da Ruslar tarafından yapılan “OLTU KİLİSESİ” dir.Şahitler önemlidir, ayakta kalmalıdırlar, hayatta kalmalıdırlar ki  şahitlik edebilsinler.Bu Şahit Oltu kilisesidir..







ANİ HARABELERİ-KARS
      Adını Roma, İran ve Eti tanrılarından aldığı söylenen Ani Harabeleri, milattan önce bir kale kenti olarak kurulmuş, 10. yüzyılda Bagrat oğulları sülalesinden Ermeni hükümdarlara başkentlik yapmıştır..







İSHAK PAŞA SARAYI-AĞRI
      Orta avlu, dört tarafı çeşitli binalar ile çevrilmiş olup, dikdörtgen planlıdır. Bu kısımda, hizmetli odaları, selamlık, cami ve türbe yer alır. Dikdörgen planlı caminin, harim kısmı kare planlı olup üzeri yüksek kasnaklı tromplu bir kubbe ile örtülüdür..

BEDESTEN,DARENDE-MALATYA
      Mağaranın jeolojik dönemden kalma doğal bir mağara olduğu belirtildi.







KAYAK MERKEZİ-BİTLİS
      Bitlis kayak pisti halen kullanılmaktadır. Eğim ve güneşlenme açısından kayak sporuna uygundur. Ancak pist boyunun kısa olması (600-700 m.) ve pist sonunda yerleşme alanlarının bulunması açılarından dezavantajları vardır. 







VAN KALESİ

       Urartuların ilk başkentidir. Van Kalesi M. Ö. 9. yüzyılın ortalarında Urartu Kralı Sarduri tarafından yaptırılmıştır. Günümüze oldukça sağlam olarak ulaşmıştır..






MALAZGİRT KALESİ-MUŞ
      Kale, bir tepe üzerinde, eski Malazgirt şehrini çepeçevre kuşatmaktadır. Akkoyunlu Uzun Hasan Bayındır’ı ele geçirmek isterken Fatih Sultan Mehmet tarafından bozguna uğratılmış ve Malagirt Kalesi ile birlikte yöreye hâkim olmuştur..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder